Vijf redenen waarom je niet alleen op skills moet selecteren

vrijdag 7 oktober 2016

Stel, je moet een nieuwe medewerker vinden voor jouw team. Je zit midden in de sollicitatieprocedure en je kunt kiezen uit twee kandidaten. De eerste kandidaat is in het bezit van alle gevraagde skills en de nodige ervaring. Jij bent echter bent bang dat hij/zij niet goed kan samenwerken. De tweede kandidaat heeft een iets lager kennisniveau en kan ook nog wel wat ervaring gebruiken. Maar deze kandidaat past juist perfect bij de bedrijfscultuur en is erg gemotiveerd. Wat doe je?

Natuurlijk zijn er genoeg redenen om voor de ‘veilige’ optie van de ervaren kandidaat te gaan. Toch zijn er óók genoeg redenen te bedenken waarom je moet kiezen voor talent met minder ervaring. Wij zetten vijf redenen voor je op een rij.

 

1. Skills kun je leren
Richard Branson, een van de bekendste ondernemers ter wereld, zei het al: kennis over het bedrijf en specifieke skills kunnen worden aangeleerd, maar persoonlijkheid kun je niet trainen. Kijk dus eerst of je een goede klik met de kandidaat hebt en vraag je af of de kandidaat goed binnen je bedrijf zou passen. Natuurlijk moet de kandidaat alsnog over een aantal, voor jouw bedrijf belangrijke, harde skills beschikken. Een bepaald kennisniveau is altijd van belang.

2. Jong talent is flexibel
Het kan zijn dat je op zoek bent naar een starter voor de functie. Wanneer je als werkgever jong talent binnenhaalt, heeft hij of zij waarschijnlijk nog niet erg veel ervaring opgedaan bij andere bedrijven. Dit betekent dat hij of zij nog heel flexibel is en soepel kan aansluiten bij de organisatie. Een starter is nog niet gewend aan een vaste gang van zaken op de werkvloer en staat daarom vaak sneller open voor nieuwe ideeën dan een iemand die al zijn of haar eigen werkwijze ontwikkeld heeft. 

3. Leer van elkaar
Als er al veel gevestigd talent binnen je bedrijf werkt, kan het heel slim zijn om jong of onbekend talent aan te nemen. Volgens de Harvard Business Review laten verschillende studies zien dat collega’s meer van elkaar leren dan van een theoretische training. Senior collega’s kunnen starters coachen. En starters, de generatie die is opgegroeid met internet en social media, kunnen de senior collega’s leren hoe ze dit kunnen inzetten voor betere business resultaten.

4. Minder ervaring, meer commitment
Iemand met beperkte ervaring of skills zal blij zijn dat je hem of haar deze mooie kans hebt gegeven. Dit resulteert vaak in een hoge motivatie én loyaliteit. Bovendien zorgt minder ervaring ervoor dat de concurrent de medewerker niet snel weg zal kapen, terwijl jij alle tijd hebt om het nieuwe talent precies zo op te leiden als jij wilt.

5. Ontdek het supertalent
Met het aannemen van een minder ervaren medewerker, kun je zomaar een supertalent ontdekken! Van ervaren talenten weet je al wat ze kunnen en wat ze waard zijn. Wanneer je iemand met minder ervaring aanneemt, zou hij of zij zich – met de juiste begeleiding- nog wel eens kunnen ontpoppen tot dat supertalent waar je naar op zoek was.